Konstnär från Eskilstuna, stationerad i Stora Sundby.  

Jag heter Monika Lenander.Jag upptäckte måleriet av en slump 2012, och har målat sedan dess, målar främst i akryl och olja men även i blyerts, kol, pastell och tusch. 

   Sommaren 2016 gick jag på min första konstutbildning i akrylmåleri. Det blev den stora vändningen för mig! Från att ha målat små tavlor med landskapsmotiv fick jag prova att måla stort och även abstrakt. Kort efter fixade jag min egen ateljé hemma och hade också min första utställning under året. Januari 2017 hade jag min första vernissage/Utställning där jag sålde ett flertal tavlor. Därefter har det bara rullat på.

Mina motiv är ofta kvinnor i vackra klänningar, oftast i dystra miljöer, ibland väl tydbara men också åt det abstrakta. Har också en del abstrakta motiv i min samling och stadsmotiv. Mitt sätt att måla kallar jag abstrakt realism.

Jag är väldigt nyfiken i mitt målande. Ibland blir mina målningar klara snabbt men ofta handlar processen om att måla på färgen i lager vilket gör att processen kan ta tid. Ofta har jag någon förlaga som inspiration eller liknande att jobba ifrån men det viktigaste är inte att få det likt utan jag vill jobba fram en känsla med penseln eller palettkniven. Jag tycker om att bli överraskad av mig själv och är ofta nyfiken på hur målningen ska bli i slutändan.

Jag har haft ett ett antal utställningar i Eskilstuna, min hemkommun och sålt en hel del vilket sporrar att  fortsätta utveckla mig. 

Här med min målning i serien "Vardag och perspektiv - bakom kulisserna. Ett självporträtt hos "frissan". 


Utbildningar

Sommarkurs: Att påverka en måleriprocess, att gå på upptäckt i måleriets beståndsdelar. Kelvin Sommer. 2016 v 24.

Fortsättningskurs konst distans på Malmfältens folkhögskola. Augusti -18 -- januari -19. 

Fördjupningsår i kreativa yrken på Hellidens folkhögskola augusti -19-juni 20. 

Färg och Collage: Sommarkurs på Eskilstuna Folkhögskola, v 26.

Utställningar

2016 Teaterladan, Rådhustorget, Eskilstuna


2017 januari Coop Sveaplan, Eskilstuna. 

2017 juli-augusti Rådhustorget Eskilstuna

2018 4/6-10/6 Galleri gamla stan Eskilstuna

2018 6/11-10/12 Konstgalleriet på Mälarsjukhuset, Eskilstuna

2019 13/6-15/6 Galleri gamla stan Eskilstuna. 

2019 28/9-6/10 Konstens vecka, Galleri källaren i Torshälla