Mitt slutprojekt


Under mitt år på Helliden har fokus legat på att måla samt att göra ett galleri . Galleriet tror jag varit en viktig del i min utveckling även om galleriet i sig inte inneburit att jag sålt mer konst eller haft fler utställningar.

När det gäller mitt målande handlade det till en början inte om så mycket förändring men ganska snabbt under utbildningens gång började jag tänka mer på att måla efter ett tema. Under året som gått tycker jag att den största förändringen för mig har handlat om att våga mer och att stå på egna ben i min utveckling av konsten och hur jag presenterar den. Jag upplever inte längre samma stress att producera för att bli omtyckt och eventuellt sälja utan känner att jag målar mer för min skull. Ytterligare saker jag förändrat och experimenterat med är färgskalan. Jag har tidigare gått en kurs i färglära men har först nu under utbildningen verkligen tagit kunskapen till mig och använder alltid färghjulet nu när jag skapar. Utbildningen har också hjälp mig att inse att jag vill måla mer samtidskonst, konst som säger något mer eller ger uttryck för något.

 Målet med mitt projekt har varit att skapa en serie målningar på papper, 30 x 30 cm i ett specifikt tema i syfte att presentera inför en utställning tex. Anledningen till att jag valde att hålla mig till måttet 30 x 30 cm var för att jag ville hålla det enhetligt och i en behändig storlek.

Syftet med projektet har nog varit att lära mig att hålla mig till ett tema, att inte tappa fokus eller intresset och börja måla på något annat. Varför jag valt att måla på papper är för att jag är väldigt förtjust i att måla just på papper, tycker att resultatet brukar bli finare på något sätt och för att det skulle bli både billigare och enklare. Jag tänkte dessutom skaffa svarta ramar för det skulle bli fint att presentera målningarna i. Jag tänkte att jag genom att måla på papper inte skulle vara så beroende av platsen utan på så sätt lättare kunna förflytta mig. Tanken från början var att måla både med vattenbaserad oljefärg, akrylfärg, tusch och blyerts men landade i att jag använde endast akrylfärg och tusch.Troligtvis för att jag har mest vana av att måla med akryl samt för att torktiden är mycket längre med olja. Tusch använde jag mest för att med linjer få in ett djup. Dom flesta av målningarna är målade på akrylpapper men eftersom pappret tog slut och jag inte fick tag på något akrylpapper i någon butik i Eskilstuna köpte jag akvarellpapper som jag grundade med gesso. Det papperet smulade sig mer och blev ganska förstört när jag målade lager på lager på vissa ställen.

Mitt slutprojekt Från första början skulle mitt projekt handla om vardagen eller vad som händer bakom kulisserna. Min första skiss var jag hos frisören vilket jag också målade på en canvas duk 100 x 100 cm. Därefter försökte jag hitta foton på kvinnor som sminkade och klädde upp sig men hittade inget som riktigt gav mig inspiration. Slutligen landade jag i min kvinnliga studie i färg och form och behöll också huvudtiteln vardag och perspektiv för att skapa en bredd i mitt tema. Som utgångspunkt valde jag fotografier, både på mig själv, min familj och vänner. 

(se ett urval på bild 3.) Tanken var att med färg och form få fram ett uttryck, utan eller med några få ansiktsdrag och en del även utan hår.  Den är Inspirerad av ett fotografi på mig när jag sitter och äter glass. Idén till färgerna hämtade jag från en bok om inredning. En av bilderna är inspirerad från ett foto på min svägerska med hennes systers pudel Bianca.  Jag gillar hur jag fick skuggan på min svägerskas ben och foten med svart strumpa. På en annan av bilderna är det jag och min bror på ursprungsbilden från en strand i Hälsingland, men då det är en kvinnlig studie fick han bli en kvinna. När jag påbörjade den här målningen tänkte jag natur i ett modernt tema därför har jag förvanska färgerna på träden. Bild 11 är från en campingsemester med min mamma 

Resultatet Grundtanken med mitt slutprojekt, att hålla ett och samma tema, ha kvar motivationen, inte tappa intresset och hålla en och samma storlek på målningarna känner jag att jag lyckats med. Mitt mål att göra 20 st målningar lyckades jag inte hålla men jag hann med 12 stycken i alla fall. Även om projektet handlade om att måla kvinnor vilket har varit mitt största tema sedan 2016 ser både form och tanke annorlunda ut. Jag har också lärt mig otroligt mycket, både om kompositioner, perspektivmålning, människokroppen och hur vissa färger kan påverka andra rent praktiskt. Jag har från och till haft ganska svårt att vara fri i mitt målande, har ofta velat få till någon likhet. Dock har jag lyckats rätt bra på att hålla mig från att göra tydliga ansiktsdrag. Jag har hamnat i mycket petande och valt att måla om några målningar. Jag har upptäckt att det varit svårt att få tag på ramar till mina målningar och har inte gjort någon ansats att försöka beställa. I en fotobutik kunde man köpa ramar i den storlek och färg jag ville ha för 99 kr/st vilket jag tyckte var lite för dyrt.Å andra sidan lade jag upp en budget på 2000 kr och med ramarna och lite extra färg hade jag hållit budget ganska bra.När det gäller pappret så hade jag önskat att jag hade kollat upp innan att allt material fanns för som det blev nu fick jag improvisera lite. Jag hade valt ut ett antal fotografier men märkte att det var fler jag inte kunde använda dels för att motiven liknade varandra men också för att dom inte inspirerade mig som jag tänkt. Jag letade därför nya motiv under resans gång vilket kan ha stoppat upp processen lite och även gjort att jag ibland var för snabb att börja måla från ett motiv där jag inte hade någon bra komposition att utgå ifrån.


En kvinnlig studie i färg och form

12 st akrylmålningar