Kreativa Yrken

FKY 2019-2020.

Mellan den 21/8-2019 -5/6 2020 var jag tjänstledig för att går en utbildning på Hellidens folkhögskola- . Fördjupningsår- kreativa yrken som handlade om samtidens kultur- och konstscen samt arbetsförhållanden inom området.

Under utbildningen har jag lärt mig mer om bokföring, marknadsföring, försäljningsteknik, presentationsteknik, personlighetsutveckling och haft tid att utveckla innehållet och uttrycket i mitt arbete i samarbete med erfarna handledare.
Uppropet skedde på plats och startade upp utbildningen med en rivstart med presentation av kursläraren, kursdeltagarna och handledarna. 

Vår första uppgift som handlade om att presentera en viktig händelse i vårt liv! Jag valde det här. Gå gärna in och lyssna på videon! 
Min fiktiva pressrelease

Nytt konstgalleri i Stora Sundby!

Pressmeddelande Jan 21, 2020 19:01 CETHär på den gamla stockväggen hänger några av Monikas kvinnomotiv

Den 1 juni 2020 slår Monika Lenander upp portarna till sitt nya konstgalleri. Då kommer hon vara en av de 12 gallerier som deltar i Konstrundan. Monika berättar att hon kommer att hyra in konstnärer, både lokala och konstnärer över hela landet att hänga konst på hennes väggar. Det roliga är att Lars Lerin blir en av de första konstnärer att "hänga" i galleriet i dubbel bemärkelse, berättar Monika.

Ett annat trevligt och lite överraskande moment är författare kvällarna i augusti månad. Kristina Emanuelsson berättar, "när Monika ringde och frågade mig om jag ville komma och föreläsa och presentera skrivprocessen och att jag var först ut blev jag förstås jätteglad och tackade ja!" Kulturen måste lyftas fram i alla sammanhang, säger Kristina. Varje söndag under augusti månad kommer Monika bjuda in allmänheten till författarkvällar.

Idén att göra om den gamla ladugården till ett konstgalleri kom en dag i augusti 2019, säger Monika. Hon stod inne i ladugården och fick se den gamla, kalkade stockväggen och såg för sitt inre hur hennes målningar hängde där istället för spadar och krattor. I september -19 påbörjades arbetet och lagom till lucia kunde Monika smygöppna och bjuda in till ett litet glöggmingel. Galleriet har hållit stängt sedan dess pga fortsatt renovering men i juni sker som sagt den stora öppningen.

Monika Lenander är bildkonstnär, stationerad i Stora Sundby. Målar i akryl och olja.Upptäckte måleriet av en slump 2012 och har målat sedan dess. Monika är fascinerad av att måla människor i stadsmiljöer, ofta kvinnor i vackra klänningar. Sättet att måla kallar Monika abstrakt realism. Motiven är tydbara men inte helt klara utan lämnas till betraktaren att urskilja. Monika arbetar ofta lager på lager vilket gör att processen kan ta tid. Det viktigaste är att jobba fram en känsla säger Monika.


Pga Covid 19 skedde även avslutningsveckan, v 23 på distans men "i luften" dvs under en massa google meet. Ett annorlunda men ändå trevligt sätt att mötas på hemmaplan.

Se nedan